Cazul “Autocarul”: revolta turistilor romani in Bulgaria (Cotidianul)

Cincizeci de turisti romani s-au revoltat impotriva politistilor bulgari, care ii sechestrasera intr-o padure de linga Plevna, pentru a le cere spaga. Politia rutiera bulgara este acuzata ca a comis duminica, 22 iulie, un abuz impotriva unui grup de turisti romani, care s-ar putea solda cu un conflict diplomatic. Aceasta pentru ca cei cincizeci de pasageri ai unui autocar vilcean au dat declaratii in care descriu o practica sinistra a politistilor bulgari, care i-ar fi sechestrat mai bine de o ora pe un drum necirculat, intr-o padure din apropierea Plevnei, pentru ca nu s-au multumit cu o mita de 10 euro, ci au pretins 100 de euro.

Initial, stirea a aparut duminica pe agentiile bulgare intr-o varianta in care soferul roman incalcase mai multe reguli – depasise vitesa, fugise de sub escorta politiei, varianta data de autoritatile bulgare. Dupa trei zile de cautari, Cotidianul a dat de pasagerii romani, care ne-au povestit cosmarul prin care au trecut.

Autocarul firmei vilcene Vilextur se intorcea, in noaptea de simbata spre duminica, din Grecia, cu un grup de turisti. La iesirea din orasul bulgaresc Plevna, pe la ora 3 dimineata, autobuzul cu numarul VL 23 BUJ a fost oprit de un echipaj bulgar al politiei rutiere, care circula cu o masina cu numarul C2713XM. Soferul autocarului, Gheorghe Pietraru, a coborit cu zece euro in pasaport, cum stia ca este “traditia” in tara de la sud de Dunare. Politistii i-au replicat ca suma este prea mica, fara sa ii comunice motivul opririi. Pietraru a urcat si l-a trezit pe celalalt sofer, Catalin Balaiban. Acesta i-a intrebat pe politisti, prin intermediul ghidului, de ce au fost opriti.

Agentii i-au raspuns ca depasise viteza legala pe acel drum, de 80 km/ora, mai precis ca ar fi circulat cu 105 km/ora. Balaiban le-a replicat ca asa ceva este imposibil, intii pentru ca autocarul era dotat cu un limitator de viteza, aparat care nu permitea depasirea unei viteze mai mari de 104 km/ora, apoi pentru ca portiunea de drum facea imposibila o viteza mai mare de 50 km/ora. Autocarul fusese oprit imediat dupa ce a urcat o serpentina, cu viraje foarte strinse, care dadea in drumul national. Explicatiile nu i-au convins pe politisti, asa ca soferul le-a cerut filmul radarului care ar fi dovedit ca a depasit viteza legala. “Mi-au spus ca in Bulgaria nu exista asa ceva”, a declarat pentru Cotidianul Catalin Balaiban. In lipsa probarii contraventiei, soferul a urcat in autocar si a plecat.

Agentii i-au urmarit pe romani circa cinci kilometri, dupa care i-au oprit din nou. Turistii le-au cerut atunci agentilor bulgari sa-i duca fie la Ambasada Romaniei la Sofia, fie la o sectie de politie din Plevna. Agentii au fost de acord si le-au cerut romanilor sa-i urmeze. La prima intersectie, Balaiban a observat ca masina politiei a virat la stinga, desi indicatorul pentru directia Plevna arata spre dreapta. “In prima faza, m-am gindit ca ei stiu un drum mai scurt, dar, cind am observat ca intram in padure, am intors autobuzul”, isi aminteste Balaiban. Politistii au intors si ei si i-au oprit din nou. De data aceasta, au invocat o noua contraventie”: soferii ar fi consumat alcool.

La testare, alcoolemia romanilor a iesit 0,0, dupa care le-au solicitat politistilor un tichet care sa dovedeasca faptul ca nu au baut. Bulgarii au refuzat si au inceput sa-i imbrinceasca pe soferii romani. In acest moment, pasagerii s-au solidarizat cu soferii, au coborit din autocar si au amenintat ca blocheaza drumul daca nu sint lasati sa plece. Unii spuneau ca au copii bolnavi, care au nevoie de asistenta medicala. Unul dintre turisti a filmat momentul, situatie in care agentii bulgari au incetat sa-i bruscheze.

La solicitarea soferilor, politistii au chemat un superior care sa aduca un aparat de citire a tahografului (aparat care masoara si inregistreaza viteza). Acesta a venit fara aparat, nu s-a prezentat, in schimb l-a legitimat si el pe Balaiban. “I-am dat doar buletinul, nu si alte acte, pentru ca, daca ti le iau, trebuie sa le dai citi bani iti cer pentru a le recupera”, ne-a explicat el. “Seful agentilor mi-a zis ca nu ma amendeaza, iar cind l-am intrebat de ce, mi-a cerut sa ma legitimez, mi-a replicat ca vrea doar sa-si noteze datele mele personale”, a completat Balaiban. Dupa acest moment, turistii romani au plecat spre casa si n-au mai avut probleme pina la destinatie. Sesizarea lor, semnata de toti cei 50, va fi depusa saptamina viitoare la Ambasada Romaniei din Sofia.

Pasagerii sustin versiunea soferilor

Doru Horodinca, unul dintre turisti, a declarat pentru Cotidianul ca politistii bulgari i-ar fi agresat si pe pasageri, nu numai pe soferi. “S-au comportat in ultimul hal, jegosii dracului! Cum sa ne opreasca in padure, traim in jungla sau in Uniunea Europeana?”, a spus el. Adrian Ionita, alt pasager, sustine ca politistii i-au sechestrat in padure pe romani mai bine de o ora. “I-am zis sefului lor ca nu putem ramine in cimp, pe un astfel de drum izolat, pentru ca riscam sa fim jefuiti de bandele lor”, ne-a declarat Ionita.

Turistii romani trebuie sa contacteze Ambasada

Mihail Rosianu, ambasadorul Romaniei la Sofia, a declarat pentru Cotidianul ca foarte putini romani reclama abuzuri ale politistilor bulgari. “Din practica intilnita la nivelul Sectiei Consulare a Ambasadei Romaniei la Sofia, se regasesc relativ putine cazuri de semnalari (cca cinci intr-un interval de un an) facute de cetateni romani care au fost nevoiti sa recurga la mituirea organelor locale de politie rutiera.” Din acest motiv, spune diplomatul, reprezentanta Romaniei nu dispune de date concludente, “desi cazuistica semnalata in medie este mult mai numeroasa”.

Ca urmare a sesizarii unor astfel de situatii, ambasada a procedat, de fiecare data, la semnalarea acestor practici organelor abilitate bulgare, pe canale diplomatice, fie prin discutii purtate cu reprezentanti ai ministerului afacerilor externe bulgar, sau direct, cu sefi ai politiei bulgare. Rosianu a explicat pentru Cotidianul si in ce consta dificultatea rezolvarii demersurilor intreprinse: imposibilitatea identificarii cu precizie a celor acuzati de pretinderea de foloase necuvenite.

“Precizam ca avem in vedere identificarea de catre cei prejudiciati a cit mai multor detalii care sa poata conduce la personalizarea celor in cauza (retinerea, spre exemplu, a numarului de insigna avut de politistul care efectueaza controlul asupra cetatenilor romani, a numarului de inmatriculare a autoturismului de politie, a codului pe care fiecare politist bulgar il are marcat pe uniforma sa, precum si a intervalului de timp in care s-a produs incidentul semnalat de cetateanul roman).”

“Strict referitor la incidentul din 22 iulie a.c., Ambasada Romaniei s-a autosesizat si a luat legatura cu seful politiei raionale Pleven, generalul Bisser Ivanov, care a promis ca, in scurt timp, va pune la dispozitia reprezentantei romane la Sofia un raport cu privire la derularea evenimentelor in care a fost implicat autocarul cu turisti romani”, ne-a declarat ambasadorul.
Politia bulgara ar fi obligata la o explicatie daca turistii romani din autocarul sechestrat duminica linga Plevna fac o sesizare pe care sa o depuna la Ambasada Romaniei de la Sofia, dar si la cea a Bulgariei la Bucuresti, a declarat vineri, pentru NewsIn, consulul roman la Sofia, Silviu Catana. “Potrivit uzantelor diplomatice, daca primim sesizarea din partea turistilor romani, noi inaintam o nota verbala la ministerul de externe bulgar, care va cere conducerii politiei explicatii si un raspuns scris privind faptele care s-au intimplat. Politia va face o ancheta interna si ne va raspunde”, a explicat consulul roman procedura obisnuita intr-un astfel de caz.

Catana a spus ca ambasada din Sofia nu a primit inca nici o sesizare oficiala despre autocarul vilcean cu 50 de turisti romani, care ar fi fost sechestrat intr-o padure de linga Plevna de un echipaj al politiei bulgare. Singurele surse de informare a Ambasadei pe acest subiect au fost presa bulgara si, vineri, un articol publicat de Cotidianul. “Nu am primit nici un telefon de la vreun turist roman sau de la politia bulgara”, a precizat consulul. Intrebat ce ar fi putut face in acel moment daca vreunul dintre turisti ar fi telefonat la ambasada, Catana a spus ca ar fi putut vorbi direct cu ofiterii de politie pentru a cere explicatii si apoi, cu turistii romani, pentru a le comunica situatia exacta si obligatiile.

Ambasada Bulgariei la Bucuresti nu comenteaza acest caz, a fost declaratia data vineri agentiei NewsIn de catre atasatul de presa al institutiei. Intrebat care este procedura in cazul in care ambasada primeste o sesizare de la turistii romani implicati in incident, acesta a raspuns: “Nu stiu”. Informatiile ar putea fi oferite – potrivit atasatului de presa – doar de ambasadorul bulgar, Konstantin Andreev, care nu se afla vineri in ambasada.

Contactat de Cotidianul, consulul roman la Sofia, Silviu Catana, ne-a informat ca politia rutiera din Plevna l-a sanctionat pe Gheorghe Pietraru cu o amenda de 200 leva si cu interdictia de a conduce pe drumurile publice din Bulgaria timp de sase luni. “Soferul poate contesta atit amenda cit si interdictia in instantele bulgare”, a completat Catana.

Sursa: Cotidianul

This entry was posted in CORUPTIA BULGAREASCA, ROMANI IN BULGARIA. Bookmark the permalink.

1 Response to Cazul “Autocarul”: revolta turistilor romani in Bulgaria (Cotidianul)

  1. robert says:

    sa imi bag pula-n gura la toti bulgarii ,sa-i fut in gura de nespalatii.o tara de jegosii si de hotii si politia lor sau militia mai bine spus e la fel ca si mafia lor,de fapt mafia exista in bulgaria ca militia bulgareasca inchide ochii si se face ca nu vede pe bulgaroii cap de tabla care ataca strainii pe sosele ca daca si ar face datoria militia nu ar mai exista nici un broscoi bulgar cu arme pe sosele.trebuie sa mergem intr-o buna zi peste bulgaroii astia nenorociti noi romanii si sa-i stergem de pe fata pamantului ca si asa i am cam suportat destul pe aici pe langa noi si nu de altceva dar ar arata mai frumos romani amai mare decat este acum….stati cuminti bulgaroilor ca o patiti cat de curand.

Leave a comment